Sunday, December 13, 2009

sukati ko la

wtf!!!!!!!!!!!!!
ye entry ni memang agak kurang ajar sket sebab memang disengajakan untuk tujukan kat seseorang....siapa????
sendiri mau ingat la siapa makan cili die la yang terasa pedas.....

hidup ni sementara je beringat la sket...
pepatah melayu pun ade cakap buat baik berpada-pada buat jahat jangan sekali
tapi manusia sekarang ni mudah lupa
buat baik selalu tetapi bertujuan...kononnye nak dapat name ok fine tapi wat jahat tak kire sampai lupe daratan....

kita manusia ni same je jangan la sibuk nak bezakan darjat atau taraf seseorang...
memang sekarang ni orang tu kaya sebab tu la disanjung tinggi tapi cuba orang tu miskin ade kau nak pandang??? jangan harap la even orang tu darah daging kau sendiri...
lahi-lagi orang tu suami atau anak sendiri....
xpe sekarang kau pandang hina, tak nak bertegur sapa, cakap pun nak menjerit biar semua orang dengar...tak pe2 aku sabar...selagi aku boleh bersabar aku akn terus bersabar...
tapi ingat!!!!!!!!!!
what goes around comes around...
perangai kau tu buat aku berdendam....setiap tindakan kau selama ni aku ingat sampai mati....
jangan salahkan aku sebab tak nak hormat kau tapi kau sendiri yang tak reti nak hormat orang tak reti nak jage hati dan perasan orang....
kalau kau rasa ape yang kau buatni betul sangat BUKTIKAN

Sunday, November 29, 2009

its been a long time

assalamualaikum....cheh cheh baiknye anak sape la ni ye huhu....
yup its been a long time for me tak mengupdatekan blog.....
sory la.....

ok entry kali ni just nak kongsi pendapat tentang kerja...
ye kerja tu sangat bagus...
especially for those people yang nak cari duit, bapa-bapa atau lebih dikenali sebagai para suami yang nak mencari nafkah untuk anak dan isteri....

people always said that tak kire la kerja ape pun saye tetap nak yang penting dapat gaji dah halal...tapi pernah kite fikir...kalau kerja yang kite nak buat tu tak kena langsung dalam bidang kite atau bukan benda yang kite suke macam mane nak setlekan????

ayoooo...
i hate this situation sebab aku dalam keadaan yang macam ni sekarang ni...
aish...camne ni???





dan hari ni aku dah jumpa jalan penyelesaian..
nak quit from doing my current job and find another job fullstop...
tak de sape yang boleh halang kali ni atau pun kau yang buatkan kerja aku nak macam tu???
huhu
marah sanagt ni...
yes i really mad tapi skang dah cool....chill beb


nway selamat hari raya aidiadha kepada semua pembaca

Friday, September 25, 2009

check it out

8 perkara yang korang mesti ubah menjelang umur 20 tahun....PENTING

  1. anda masih lagi berperangai macam budak-budak... umur dah 20tahun tapi masih lagi nak beli junkfood. mulut pun asyik nak mengunyah bila mase terluang. ingat kalori bertambah! Usia anda bukanlah remaja lagi.
  2. Anda mudah merajuk. Cepat sangat nak terasa. Benda kecik pun kadang-kadang boleh jadi besar. Beringatlah tak sesuai langsung untuk orang yang dah umur 20 tahun asyik nak merajuk macam budak kecik.
  3. Suka sangat makan benda yang manis-manis. Tetapi malas nak bersihkan balik. Ape ni?
  4. Cuba tengok kejap kat bawah kerusi ke meja ke katil ke mesi ade kertas pembalut makanan macam gula-gula. Paling tak pun mesti ade je plastik atau tisu yang korang campak kat bawah tu sebab malas nak cari tong sampah. Sampai bila nak jadi pengotor?
  5. KAdang-kadang lepas makan coklat atau ape jenis makanan korang malas nak pergi gosok gigi. kadang tu sebelom tidor pun malas nak gosok gigi jugak. Hello budak tadika pun dah pandai nak gogsok gigi sebelom tidor tau.
  6. korang masih lagi nak bertekak dengan kawan-kawan atau adik beradik. Dan yang paling kelakar masing-masing taknak mengalah. Adey... kalau korang dah umur 20 tahun dan ke atas pandai-pandaila pk sendiri.
  7. anda masih lagi menggunakan cadar yang berwarna wani dan brmotifkan kartun..Adush... cubalah matang sikit..
  8. Setiap kali pegi Mcd atau any fast food korang mesti nak beli mainan yang diorang promote.
ha kalau korang rase sampai sekarang stil lagi ade perangai macam ni bawa-bawa la berubah ye

shopping time pose

memang tersangat la seronok pegi shopping time puasa
lagi-lagi bila semua shopping complex sepakat danbermurah hati nak buat sale sampai 70%
cubelah sekali tu pakat ramai-ramai wat sale 100% ke kan bagus tuh heheheh
dan bertambah-tambah seronok lagi bila emak dengan abah dapat pulak bonus
fuh memang terbaik la

ari tu 1 week before raye aku follow emak pergi sogo
kononnye nak beli seluar attiyah sahaja
tapi balik tu sampai tak cukup tangan nak bawa beg plastik heheheheh
memnag best shopping tapi yang tak tahannye orang kat sogo tu
mak ai sesak nafas elak semput je kat situ
tak percaya???
ha tengokla pic yang kat bawah ni

sibuk shopping macam mane pun kesihatan kena jage
baru sampai ni tiyah dah tido dulu
tengok tu 50%

ni dekat lrt...ramai kan orang q nak beli tiket
kakak mithali jage adik tengah tido huhu
ramaikan orang????

korang ingat lagi tak????

assalmaualaikum.....
wah dah lame sangat ni tak update kan blog....
dah bersawang sangat dah ni ngeh ngeh ngeh
bz meh.....

anyway korang ingat lagi tak dulu aku pernah tanye muka budak kecik yang comot tu macam muke kartun ape????
ala muka adik aku si tiyah tu
hehehehhe yesterday baru ku temu jawapan yag selama ini menyemak kat dalam kepala otak ni
adeyyyyyyyyyyyyyyy

nak tau kartun ape????
jeng jeng jeng jeng


ha serupa tak???
cam kartun budak kecik dalam cite monster inc

Saturday, August 29, 2009

ade tempat best tak???

kawan-kawan tolong suggestkan tempat yang best untuk berbuka pose

kalau aku tau beli baju ready made je

geram betul la....penat tau bersesak dekat jalan TAR untuk cari kain, pujuk emak suruh belikan kain, buat muka kesian supaya emak terpedaya dan ikut cakap emak supaya hantar je kain tu dekat orang tu untuk buat baju raya....tapi, alih-alih baju yang diharapkan itu tak menjadi langsung sigh

Saturday, August 22, 2009

nak pilih yang mane????

1. islamic banking
2. marketing
3. international business
4. human resources management
5. finance
6. transportation

aaargggghhh...help me

selamat berpuasa


assalamualaikum.... hehe korang jawab dapat pahala la...
today is muslim first day for fasting...sangat exited actually nak tunggu hari ni...1 ramadhan
dah berape tahun aku tunngu 1ramadhan nak berpuasa tapi tak pernah dapat...
dah hari ni akhirnye.....

pagi tadi abah kejut suh barsahur dan macam biasa aku akan bukak mata dan cakap yak nak makan then sambung tido balik hehehe dah terbiasa la aku punye time sahur is 12 am bukan 4am...dengan nyenyak nye aku tido sampai terleps subuh damn.... dan pukul 10 bangun perut plak berbunyi, otak plak dah piki nak makan ape ni... astaga puasa dol....hehe mintak maap la ye besa r tu first day kan???

dengan semangatnye aku bangun pegi tengok tv kejap dan pergi mandi....
dan tetibe aaaaarggggghhh....im period wtf...damn it
mane boleh...kalau ikut perancangan aku patutnye puasa hari ni
alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
lepas mandi je mengadap kalendar dan berfikir berfikir berfikir macam mane boleh jadi macam ni ye????
memang the 7 wonders in the world la shit.
xpela ainey bawak bersabar ye... next ramadhan ade lagi...

kepada kengkawan yang same taraf dengan aku tak dapat berpuasa on 1st ramadhan ni jangan nak berlagak korang letih or penat ye...jadi macam aku hehe dah nak pegi makan opppsss sory hehehehe

tak lupe kepada kaum adam pastikan korang pose penuh jangan tinggal-tinggalkan even sehari buat malu je weh korang tu bukannye macam kitorang...lagi satu terawih jangan lupe

dan pada bulan pose ni ingat nak menutup aurat la sket hehe sebagai permulaan dan akhirnye hari jumaat lepas aku dah berjaya...inilah hasilnye
hehehe
dan yang paling penting tahun ni nak pegi terawih...dah lame gile tak buat terawih...teringat time skolah dulu rajin gile pergi terawih...yelah dah name pun skolah asramakan???

renungkanla

dunia sekarang masih lagi tak hilang cerita pasal penyakit influenza a atau selsema babi atau h1n1... kadar kematian pun boleh tahan tinggi nye dan kalau korang semua nak tau negara kita MALAYSIA dah capai tangga ke 9 kalau xsilap tanda carta kematian paling tinggi... astagfirullah

dan dalam kita sedar tak sedar, setiap hari mesti akan dengar orang meninggal dunia.. tapi kebanyakkannye bukan disebabkan h1n1 tapi lain.. inilah kenyataannye, dengar cerita orang mati ni macam berlumba-lumba...mesti ramai yang tak sedar dan akan anggap benda ni sebagai ajal kepada orang tu...tapi kalau dah hampir setiap hari dengar orang meninggal bukan sebab h1n1 tak ke takut tu??? sigh... tu la tanda-tanda kiamat dah dekat..

bila cakap pasal kiamat ni teringat hot news kat MASTIKA yang cakap kiamat akan berlaku on 2012... sekarang dah pertengahan tahun 2009, kalau betul la kiamat kana berlaku sempat ke nak bertaubat dengan dosa kite menimbun sampa tak muat bakul tu....damn cube kira balik berape ari je tinggal???

semoga kita same-same la beringat dan mengingatkan diri dan kengkawan yang lain... kalau boleh nak mati sekarang aku nak volunter sebab tak sanggup nak buat dosa lagi plus nak mengharungi hari kiamat nanti...
astagfirullahalazim

Monday, August 17, 2009

assignment

this coming tuesday im gona have 1 presentation... fin 360 @ legal aspects and ethics in banking system (ha amik ko full aku bagi)....

kena belakon adey.... preparation dah siap TETAPI video, slide and report still tergantung lagi....
ha memang jawabnye esok tak pegi kelas siapkan benda ni sume huhu

Sunday, August 16, 2009


kepada emak saye ni ain nak bagitau yang ain nak makan fish n chips.....
nyum nyum nyum
kempunan

Thursday, August 13, 2009


selamat hari jadi
selamat hari jadi
selamat hari jadi
selamat hari kadi
hoooooreyyyy!!!!!!!!!!!!!

hehehe hepy bufday kepada kawan-kawan yang hari jadi die hari ni.....
kawan-kawan???? cam ramai tapi yang aku tau sorang je....
lorang tau x sape???
en rahmat laici hoooooreeeeyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!1

beb aku kuar kan entry ni khas untuk ko ape lagi bagi r hadiah hahahahaha

kejadian

lokasi : otw nak balik rumah dari uitm
time : 12 pm
date : tengahari tadi

ade sebuah kereta nissan sunny yang dipandu oleh seorang lelaki bersama 2 orang kawan yang sangat jakun dan kemungkinan besar batak untuk mendrive kereta keluar dari kawasan uitm follow kereta kitorang secara dekat atau lebih dikenali mencucuk kitorang sampai xade jarak langsung antara kereta aku dengan die....

kemudian sampai je dekat simpang nak masuk rumah yang terletak berhadapan kubur cina tu, oya mengslowkan kenderaan dan memberi signal untuk masuk simpang di sebelah kanan....
dan disebabkan terlampau taksub dengan kereta buruk nissan sunny itu mereka bertiga still mengekori kami even dan sampai ke line sebelah kanan dan melanggar belakang kereta kami....

kemudian, bercakap sambil mengangkat tangan kononnye cakap yang kitorang salah... walaupun aku xdengar ape yang diorang cakap tetapi dari segi perbuatan dah boleh agak ape yang korang cakap...

oya for sure tergamam...aku menunggu time untuk keluar kereta dan memaki budak iutm yang jakun membawa kereta itu...tetapi alangkah terkejut nye saya mereka terus beredar dari situ... aku ape lagi bengang la aku hon kuat-kuat dan lame-lame tapi naseb kitorang xberape nak baik sebab tak ade langsung kenderaan yang lalu time tu...

kami terus menuju ke rumah yaseer dan memberitahu kejadian sebenar... aku dan oya terus anta mesej kepada kawan-kawan untuk mencari mahluk jakun itu...

dan tuhan menyebelahi kami...thanl GOD...
tadi member-member aku dah bagitau yang diorang kenal sangat dengan mahluk jakun itu...
name die syuwari, kos dbst part 5, kolej ts wing 3c...
ha ko tau la naseb ko esok....memang bukan aku yang jumpa tapi jangan ingat aku perempuan tak ade kawan...

Wednesday, August 12, 2009

kenangan terindah



girls : ainey in green, lala in pink, sheeqa in cream, amoi in black, bell yang stripe, combi,adik and mira in brown...ha yang tu pepandai korangla nak cam yang mane
boys : malas r nak bagitau name heheh (sukati la aku penat nak taip) tapi yang pakai baju pink and cap is our coreographer ( betul ke eja??? tibai jelah)



lokasi : dewan sri budiman uitm shah alam
date : tak berape nak ingat tapi yang pasti bulan 11 2007
time : malam
purpose : festival budaya uitm


ye saye sangat merindui time ni....waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kalau la boleh patah balik time tu....

mintak maaf ye kawan-kawan, gambar yang kat atas sekali tu sangat sexy hehe tapi sudah ditapis la dan yang dekat bawah tu baru la sopan sikit....

korang jangan nak komen tanye kenapa make up macam hantu....aku tampo kang
sukati la orang seni macam kitorang je yang faham kenapa huh~ (boleh emo ye heheh)

ape masalah ni????

kenapa ye moderm ni boleh pilak kan tengah syok online die boleh disconnected dengan sendiri.....aish.... dahla nak connect balik bapak payah huh~

nak kate aku duk dekat area batu anam jauh sekali sebab tengah bandar kot....ayooo tolongla ni line celcom kot bukannye digi

ggggggrrrrrrr

Tuesday, August 11, 2009

siapa suruh cari pasal....

al-kisahnya macam ni....
ade la seorang hamba allah yang aku kenal sebab die housemate aku before ni tapi sekarang dah dapat title bekas housemate aku...
die ni seorang yang tak indipendent la senang citer tapi aku tak amik port sebab oya layan kan je perangai die ni...

sampai satu time iaitu tengah hari tadi aku dapat call dari oya cakap yang die nak kuar dari rumah aku...lepas tu boleh ye die mintak duit deposit rumah yang die bayar ari tu dengan tak nak bayar full duit rumah untuk bulan ni sebab die duduk 10 hari je....
memang mendapatla ko kejap lagi ngan aku...

lepas tu tadi die balik lambat.. sampai-sampai rumah terus jumpa oya cakap pasal duit deposit tu dan terus kemas barang...aku dah comfirm la angin ye la... ko nak kuar rumah tapi tak reti ye nak bagitau kat aku...aku ni sape kat rumah ni??? jiran sebelah???

tadi aku dah tak tahan aku terus serang die....

aku : ape masalh ko sampai kelam kabut sangat nak kuar rumah malam ni jugak???
dah tak jumpa ari esok ke???
die : tak la aku nak teman member aku die dok sorang je kat rumah sewa tu..
aku : apasal tak lepak je kat rumah ni??? aku tak mintak extra charge pun...
die : tak pelah aku nak siapkan viva nanti...
aku : apasal ko tak reti-reti nak bagitau kat aku pasal ko nak kura rumah???
die : kan aku dah bagitau kat oya...ingat die dah bagitau semua kat kau??
aku : die bagitau tapi sekarang die belit cerita cakap ko taknak bayar duit rumah apasal??? (sebenarnye saje nak gertak sebab tu cakap macam tu)
die : eh mane ade aku cakap laen la.
aku : ha tau ko takut laen kali bagitau sendiri ko bukannya tak ade no tepon aku...rugi ke kalau mesej aku pun??? yang ko percaya bulat-bulat yang oya akan bagitau ape semua yang ko cakap tu apasal??? ingat die tu memory card ke boleh ingat semua???
die : aku bukannye tak nak bagitau tapi ko pun macam tak boleh nak cakap baik-baik kat aku macam mane???
aku : habis tu ko pun nak tunjuk bagusla kat aku??? dahla aku malas nak cakap banyak.. ko boleh kuar dari rumah ni tapi dengan syarat ko kena cari pengganti untuk engkau plus bayar duit sewa bulan sekarang jugak.
die : aku mane ade duit sekarang. aku dah bagitau kat oya yang mak aku boleh bagi hujung bulan ni..
aku : ha kalau macam tu hujung bulan ni jelah ko keluar tak boleh???
die : tak boleh sebab aku tak nak susahkan korang mengahantar aku pegi kelas semua...
aku : habis tu selama ni siapa yang hantar ko kalau bukan kitaorang??? selama ni pun berape puluh kali ko tak pergi kelas sebab kitorang???
die : memang la tak ade tapi aku tak nak susahkan korang???
aku : dah aku malas nak dengar alasan ko..sekarang ni ko ak bayar ke tak nak duit sewa tu???
die : aku memang nak bayar tapi ko tolong la faham mak aku tak kerja adik aku seorang kena h1n1 bf aku pun kalau tolong hujung bulan ni boleh la...fahamla keadaan aku macam mane???
aku : ko nak suruh aku faham ko tapi ko pernah tak terlintas nak faham pasal kitorang???
ko ingat ko keluar dari rumah ni ringankan beban kitorang ke??? membebankan lagi adelah dengan nak cover duit sewa untuk 2orang ko ingat senang???
die ; tak apelah kalau macam tu duit deposit aku tu korang amikla aku halalkan...
aku : abah ko!!! ko ingat aku ni kempunan sangat ke duit ko tu??? jangan nak belagak kaye boleh tak???
die : (menangis dan seterusnye membebel yang bukan-bukan dan aku malas nak dengar)

kesimpulannya:

  • die sebenarnye selfish...sebab kalau betul die tak nak susahkan kami pasal transport or makan everyday die boleh naik bas uitm orelse keluar dengan member...bukannye jeuh pun member die duk belakang giant...satu hala nak datang rumah aku
  • die suke mempergunakan family untuk menagih simpati...beb kalu oya boleh r ko guna trick macam tu tapi aku??? sory
  • tak indipendent langsung..kenapa??? die nak duduk sangat dengan kawan die sebab boleh anta pegi dan balik ke mana saje die nak pergi exspecially kelas or test or pegi bus stand...
  • die penipu besar...kalau betol die family susah and mak die tak bekerja macam mane mak die boleh cari duit untuk bagi die bayar hujung bulan ni??? lagi satu die dapat pt kan??? so??? ooo lupe every week balik jumpa boyfren sebab tu duit pt pun habis... lagi satu lifestyle die nampak mewah kot...use 2hp, pakai seluar levis, purse guess, ade laptop, ari tu baru je lepas beli printer....sah la kau tu penipu
  • die cakap lagi satu sebab nak duduk dekat rumah tu sebab tak payah bayar deposit... si bodoh ni ko tak boleh piki ke??? memnag la ko tak bayar sebab ko baru nak masuk duk umah tu...ape ke bengap la die ni
  • korang pikirla sendiri aku dah naik muak nak cakap pasal pompan ni huh~

cuti again????

dengar rimors pagi tadi cakap uitm berkemungkinan besar akan di tutp selama 1 semester...
damn!!!!!!!!!!! bila aku nak grade kalau camni adoyai.....
lepas tu tadi budak ni ade cakap uitm tutup 3 hari je start this coming saturday till monday....
klaka la this cuti...ari sabtu dan ahad kan dah memang cuti ayooo

erm....tak kesahla cuti bila sebab benda ni penting untuk kawal kegiatan virus h1n1 yang dah semakin liar....news later ari ni seorang perempuan mengandung tak tau berape bulan meninggal dunia sebab h1n1...innalillah

* tadi dapat mesej dari kak mas cakap emak diamond meninggal dunia petang tadi....

Sunday, August 2, 2009

cube teka


korang penah tak tengok kartun yang macam budak kecik ni???
aku tak ingatla ape name watak katun tu....sampai ari ni tak boleh nak ingat ni....tolong!!!!!!!!!

last entry before balik hahaha

tag ini diambil dari blog republik hatiku aka mizz ika soldier...

soalan pertama : nyatakan 10 barang yang mesti dibawa bersama bile nak hang out


beg kesayangan saye hehe

  1. purse - dalam purse ni je dah ade macam-macam benda penting camne??? duit untuk bayar barang, syilling tuk beli air gedegang, kad bank tuk keluarkan duit, ic penting wooo nanti tak pasal-pasal kena tahan, kad matriks mane tau boleh dapat student price ke
  2. sunglasses -penting dikala matahri tengah terik memancar
  3. cermin mata - sangat penting exspecially time tengok wayang
  4. camera - entahla lately camera ni macam dah tak jumpa beg lain
  5. kunci rumah tak kira la kat rumah sewa atau rumah sendiri
  6. compact powder untuk touch up muka
  7. lip ice or lip gloss untuk bibirku sentiasa lembab
  8. sikat or any kind of sepit for my rambut
  9. segala jenis resit sebagai bukti pembelian
  10. sweater....sebab beg ni muat je nak bawak sweater tu hehe
10 aktiviti yang anda selalu ceburi time skola dulu

  1. masuk lumba lari untuk bagi markah kat rumah suka
  2. masuk kawad sebab admire kat senior dulu hahahaha
  3. pertandingan bola jaring sebab suka
  4. join pertandingan dikir barat hehe
  5. pertandingan nyanyian...SMTMS IDOL ngeeeeeeeeeeee
  6. persembahan untuk hari-hari penting macam hari guru ke
  7. choral speaking..rindu gile time ni
  8. ....
  9. ....
  10. tak ade dah

tabiat yang paling agung anda suka buat dari kecik sampai besar
menyanyi san menari...bestla

10rakan yang anda rindu sekarang ( rakan universiti sahaja)
mane aci...habis tu kengkawan yang laen camne??? tak kira nak letak jugak

  1. ekin - ex-roomate aku yang paling besh
  2. cika - rindu nak share story dengan die
  3. oya - member yang palinh ngam
  4. wanie - bestfren aku kat plkn dulu...
  5. uyun - member 1 kelas dan satu bilik kat sekolah teknik dulu
  6. idris - selalu fight dengan die bile time exam dulu...beb mane ko sekarang???
  7. ecah - kembar aku kat mcdonalds dulu
  8. azmeer - selalu bergaduh dengan mamat ni kat kelas 5ka3
  9. azza - member baik aku kat sekolah convent dulu
  10. umair - rindu nak main mesej surat dengan die hahahahahhaha

warna kegemaran anda
warna alam macam hijau dan coklat...nyaman gile bila tengok warna ni

tag kepada 10 rakan anda
semua kengkawan kat blog ni

its time for study

setelah seminggu berada di rumah...today im gona back to kampus tercinta....waaaaaaaaaaaaaaaaaa sangat teruja huhu

so i wil not entry any post for several weeks ok??? kononnye nak fokus kepada stdy cheh jangan cakap je cik ainey buat dan tengok hasilnye camne nanti erm...gona miss to read my friends entry lepas ni huhu

happy friendship day!!!!!!!!!!!!!!!!


happy friendship day's to all my lovely friends....
  • oya
  • cikmok aka umair
  • ekin
  • azmeer
  • wanie
  • shiqa
  • sume kengakawan sekolah rendah dan menengah convent jalan peel kl
  • sume kengkawan sekolah menengah teknik muadzam shah pahang
  • sume kengkawan plkn kem similajau bintulu sarawak siri 3 kumpulan 1
  • sume kengkawan mcdonalds bukit bintang
  • sume kengkawan uitm johor
  • sume kengkawan yang duduk kat area flat sri melaka
  • sume kengkawan dekat blog ni, myspace dan friendster
* sory tak dapat nak list satu-satu

teringat time skolah dulu, bila dah nak dekat tarikh 1 ogos je mesti time tu busy buat kad tak pun bungkus gula-gula tuk bagi kat kengkawan... Mostly diorang tak ingat pun date ni tapi diorang mesti la akan balas balik even lambat 1 day hehe

anyway sangat rindu kat korang semua... dan kalau korang nak tau salah satu impian aku ialah nak buat gathering untuk semua kengkawan dan akan pastikan yang korang semua kena datang hehe amin....

Friday, July 31, 2009

al-fatihah

baru tadi dapat call dari member lame bagitau yang rakan sepejuangan aku dah tak ade...
means....meninggal dunia
innalillah
al-fatihah untuk arwah natar shah

* just remember memories with him

Thursday, July 30, 2009

missing

im missing segamat
hahahahahaha
serious shit beb....
really miss it
why???
bored...stay lame sangat kat rumah ni....
kalau kat segamat bosan jugak kekadang tapi bila dengan kengkawan hilang terus istilah bosan tu....

tapi kalau balik segamat kena mengharungi perangai kengkawan pulak...
especially my housemate....oh gosh....really annoyingla ini orang
she is not indipendent women, everything kena siap depan mata ape ni....
hello kau sekarang dah part6 bukan nye budak kecik yang baru setahun jagung....
payahla kalau nak pergi and balik kelas pun kitorang yang kena uruskan and fikirkan transport untuk die...
itu ok lagi tapi kalau dah duduk 1 rumah makanan pun nak kena asingkan, nak panggil pun tak boleh jerit-jerit tapi kena sms...
ingat lagi first day die masuk rumah the last words before ending our discussion she said...
" papehal sms je tau"
ingat aku ni duk belakang rumah ko ke???
sigh...
ok fine sukati ko la...malas nak pk banyak-banyak...
agak-agak aku boleh tahan its ok tapi lepas tu faham-faham jelah...
but remember aku tolong ko sebab ko housemate aku and ko pun sebenarnye tak ade kawan kan??? so..pepaham je la

next week punye days aku dah rancangkan banyak aktiviti...
antaranya :

  • nak continue baca al-quran...yes!!!! cayuk2 ainey
  • nak ganti pose...lagi sehari je
  • nak peg gym....wow!!!!!
  • macam biasa mesti nak kena study setiap malam ye wahai rakan-rakan sekalian
  • tolong oya buat bisnes...jual kuih raya...hoooorey2
  • lagi....???? entahla nanti dah tau baru bagi tau ok???
hope semua rancangan ni berjalan dengan lancarnye

Wednesday, July 29, 2009

im asking....

should i love to be hating or hating to loving????

Tuesday, July 28, 2009


toche2...
award lagi...
khas dari cik intan (jari intanku) ngeeee


sigh....kepenatan mengambil award ye bukan mencuri dari blog encik arifrusli ehek

and macam biasa setiap award mesti kena ade tugasan adey....

NYATAKAN LIMA FAKTA MENARIK TENTANG PEMBERI AWARD INI:

  1. ex-student uitm johor
  2. currently stdy kat uitm s.alam
  3. name blog die Arif Rusli
  4. blog die skarang tengah under consruction
  5. die suka harry potter...(die yang cakap kat blog ngeeee)
SETIAP BLOGGER HARUS MENYATAKAN 10FAKTA/HOBI DIRI SENDIRI SEBELUM MEMILIH PENERIMA AWARD YANG SETERUSNYA..

  1. suka bercakap
  2. suka shopping
  3. suka dancing
  4. suka pakai celak ehek
  5. sangat tak suka orang yang hipokrit
  6. kurang pandai menipu orang sebab senang kantoi adeyyy
  7. saye suka makan
  8. pandai berinteraksi dengan budak yang baru belajar bercakap
  9. sangat pandai untuk berloyar buruk
  10. love movie....
ANDA PERLU MEMILIH 10PENERIMA AWARD SETERUSNYA DAN DESCRIBE TENTANG MEREKA....

  1. ekin- die belum tengok harry potter lagi...yes!!!
  2. ucu - die pun same wahahahaha
  3. ika- ari tu jumpa kat admin mulut still becok macam dowlu-dowlu
  4. cici - sangat rindukan segamat yang terindah
  5. encik laici ensem aka rahmat - blog die always terbang-terbang...don't know where
  6. junior amirah - ehek name je 1 uitm tapi tak jumpa-jumpa lagi
  7. cik intan - rajin-rajinkan diri post resipi
  8. auntie as - nur kasih name blognye...
  9. ct delima
  10. sume kengkawan kat blog ni la.....amik-amik cepat freeeeee

Monday, July 27, 2009

is it your friends honest with you????

im asking you all for a twice....is it your friends being honest with you???? if yes...think it back. i have a lots of friends but there is no one of them i listed them as my best friends... never in my life.. because every time i wanna put them as my best friends, there will be something bad happen. It had happen for many times in my life. It's really sad to hear that but it's a life and ketentuan for me as a human.

My story here is about a person that i call friends. Let i introduced her as "adek". She's not really nice or kind or anything that can be label a positive thing but because she love to talk and will be talking every time that make me easy to go along with her. But for several days i friends with her, i fell something bad that gona be happen. reason???? i noticed that she trying to tackle my boyfriend. I don't want to thinking that too much but im afraid if it happen. So, i talked it with shika. From that conversation, i found that adek have already trying to tackle her friends boyfriend. Not for first time but many times. Sigh. ( actually tasted die camne ke memang favourite die suka bekas-bekas orang???)

Then... She also "love" to melaga-lagakan people. She's not only do this to me but also her bestiest friends. Can you all imagine that how cruel is she???? Beside's, she also like to menyebarkan cerita orang... Same like mami jarum or internet bergerak. wtf of this women.

Now, all of her kegiatan sudah terbongkar and she also already quit from being student in uitm. I just hope that this people should die. Yelah it's a good way for her daripada menambah kan lagi dosa yang sudah tersedia berbakul-bakul tu. GOD!!! Please don't let me meet her again. AMIN

attiyah

sekali tengok memang betul attiyah

tapi bila tengok lagi sekali macam chali chaplin

sebab die syok sangat makan roti coklat

bila perut sudah kenyang

Saturday, July 25, 2009

cuti mengejut

semalam 24 julai 2009 jam 11.34 am di dalam kelas fin 366 atau lebih famous kelas specialised kesemua pelajar d6d1 dan juga lec dikejutkan dengan berita cuti mengejut bahawa uitm segamat akan mengikuti jejak langkah uitm cawangan laen untuk sama-sama memberi cuti kepada kesemua penuntut universiti selama seminggu. Cuti yang berkuatkuasa mulai 27 julai sehingga 1 ogos 2009.

majoriti student happy dengar berita ni sebab cuti seminggu bebnsape tak suka.... Tapi hakikatnye cuti yang diberi ni digantikan tempat dengan cuti raya... MAKNANYA.... cuti raya kita hanya ade 2 hari sahaja.... DAMN!!!!!!!!!

sigh....dont know what to do...sebab kita tak ada kuasa nak pertikaikan sume ni...it's happen now

im back


ya ainey jamaluddin sudah kembali mengegarkan rumah kerana berebut broadband dengan adik-adik untuk mengon9 sekarang hahahaha
padan muka korang kalah... sape suruh jadi adik ngeeeeee

dah hari ni, saya, nurul aini binti jamaluddin i/c no. 880412 dan matrix yang bernombor 2006654416 akan mengaktifkan diri untuk menupdatekan blog (tengok punyalah seronok sampai spell mengupdatekan pun boleh salah) sampai korang sume muntah nak membaca hahahahaha

Monday, July 20, 2009

happy bufday!!!!!!!!!!!1


hepy bufday to this women....
HAMSIAH BINTI JUNID

Thursday, July 2, 2009

apabila budak sedang membesar

anda pasti terkejut melihat pic ni hehe


jangan kacau atiyah nak online la!!!!!


tengokla ni adey....


sape lagi yang mengajar kalau bukan minah cantek ni hahahaha

penyakit

"ain! ain! bangu lekas ikut mak pegi klinik....cepat adik demam ni..." adey baru pukul 830 ni awal gle nak bangun....tak apelah kerana emak bangun gak la... Mak pun drive baru je sampai kat trafic lights depan flat SriSabah tiyah dah bising menangis macam mak nak lari...pening kepala di buatnye... kalau aku reti drive tak pelah jugak...Budak ni pun perli ke???

Memula nak pegi klinik Bandaraya je sebab tak payah bayar...Tapi dekat situ je dah dekat 3 kali pusing trus pegi klinik kat Kampung Pandan...Klinik Fauziah...jumpa fevret doctor hehesape lagi Dr. Zaed la....He's really2 awesome la...Setiap kali die bertugas kat klinik tu msti sume orang sakit sebab nak jumpa die...

Bila jumpe doktor tu macam besa dapat great yang sangat first class dari doktor tu xparnah berubah since aku skolah rendah dulu sampai skarang dah 21 tahun tetap same... Tu baru great belum layanan die lagi ber"class2' tau hahahha... Then die mengesahkan pesakit yang bernama Nurul Attiyah menghidap demam campak atau lebih dikenali sebagai chicken pox...

Erm...patutla meragam tak tentu pasal chicken pox rupenye...Naseb baek kitorang 1family dah selesai kena ujian demam campak... Alhamdulillah semua lulus a+ :p Tapi dr.Zaed cakap kalau kena lagi sekali yang itu maybe akan kena kayap pulak.. Sebab chicken pox dengan kayap adik beradik je tsk

Demam Campak ni penyakit yang banyak dijumpai pada kanak-kanak. Ia dapat disebarkan melalui batuk, bersin dan bendalir yang terdapat dalam tompok-tompok gelembung lecur. Simptom demam campak muncul dalam masa 10 hingga 21 hari semasa jangkitan. Simptom-simptomnya termasuklah demam, ruam gatal, letih dan sakit kepala. Demam campak menjadi semakin serius dalam kalangan orang dewasa kerana mereka lebih cenderung untuk mendapat pneumonia dan komplikasi-komplikasi lain.

Demam campak ni besanye boleh dikesan bile bintik-bintik merah yang macam ruam tu ade kat anggota badan... Tapi besanye tempat spot die badan or lengan.. Lepas tu die akan muncul 2 weeks after berjangkit demam tu.

Sebagai langkah berjage-jage JANGAN DAN JANGAN menggaru tompok tersebut untuk mengelakkan diri daripada memperoleh kesan atau parut pada masa akan datang orelse bakteria tu akan terkena pada anggota badan yang lain... So makin banyak la bintik-bintik tu. Jadi, kepada ibu-ibu macam emak saye tu tolong awasi ye anak anda dan potong kuku die. Losyen dan mandian air panas boleh membantu mengurangkan kegatalan yang tidak menyelesakan. Lagi satu, kalau korang-korang ni diamanahkan untuk menjage patient yang kena penyakit ni kena selalu cuci tangan dengan sabun anti bakteria macam protex or dettol.. Sebab??? nak kena bagitau gak ke??? Adey... Kalau tak berjangkit nanti badan korang miang dan gatal-gatal... Aku bagitau sebab tadi dah kena tsk

Paling penting time kena penyakit ni ade bayak pantang larangnye.... Antaranye :

  • tolong jangan bagi diorang ni makan makanan yang gatal.. Contoh telur... Kalau nak makan boleh tunggu dah baik ok??? Dan lagi ayam, ikan yang boleh menyebabkan kegatalan dan ape-ape la yang boleh menggatalkan...
  • jauhi daripada kicap... Kalau korang nak parut tu jadi hitam macam kicap makan la..
  • mandi dengan sabun anti bakteria untuk mengurangkan kegatalan...
  • kalau budak kecik macam attiyah jangan bagi diorang pakai baju sebab miang... especially siang...
  • tempat tido diorang tu alaskan dengan daun bambu... bukan buluh ye tapi bambu... Biasanye daun ni ade kat kuil india... Kalau takut nak ambil kirim je kat jiran-jiran korang yang Indian tu... Tapi rasenya tak ade ape-pe kot kalau ambil sendiri yang penting bagitau kat penghuni kuil tu... Ingat!!!!!
  • pesan orang tua-tua kalau kat rumah tu ade salah seorang penghuninye kena chicken pox so, anda dilarang sama sekali untuk melakukan aktiviti penggorengan... Sebabkan nenek aku cakap kan nanti bintik-bintik yang dah jadi gelembung tu meletup sama macam letupan minyak kat dalam kuali tu... SAKIT...
  • lagi satu... Orang yang kena chicken pox tu pun tak boleh makan makan yang bergoreng... makan makanan yang berkuah macam rebus tu je.... Sangat bagus untuk menggemukkan badan anda hehe
  • dah name pun berpenyakit mestila kena makan ubat adey.....
ha tu jelah bendanye... Dah malas nak tulis pepanjang...Tapi kalau rase tak pernah tengok orang yang kena chicken pox tengokla pic ni... daaaa

ni la budak yang kena chicken pox tu
konon manje la tu erm...layan kan
full with bakteria hehe
hai...im attiyah

Tuesday, June 30, 2009

si jantung hati

tadi pukul 2 dah deal ngan cinta nak date ari ni tapi sebelum tu perang besar dulu huhu dan akhirnye kitorang janji nak jumpe kat mid je sebab die nak balik terengganu huhu

time otw nak masuk mid tiba-tiba jumpa la 3 orang mamat ni lepak kat luar sambil smoke... Tengok skali cam tak kenal tapi nak tengok lagi macam penah tengok dan tengok lagi sekali trus gelak. Mamat tu dah pelik tapi las-last die pun gelak same hehe yang tak boleh blah siap buat pengakuan macam ni.....

ainey : ko wat ape kat sini
mamat : ni la rumah aku.. Jemputla masuk
ainey : oo ramai tetamu ko ye... De open house ke???
mamat : (tersengih) Kalau tak sebab name ko ainey memang aku dah biarkan ko gelak sorang-sorang tadi... TAk nak aku tegor huhu
ainey : Peh sampai ati...tak pelah yang penting ko tegur..
mamat : ko sorang je ke???
ainey : tak r ni ha bawa family jalan-jalan..( sambil tunjuk ke arah orang yang lalu- lalang kat situ)
mamat : ooo mane lagi sorang???
ainey : sape??? (dalam hati dah tau dah die tanye pasal adik aku)
mamat : janganla cam ni aku tengah kesunyian ni...
ainey : (trus tuka tajuk) bile sampai???
mamat : semalam... KO nak tau x aku tadi beli tiket sendiri datang mid (bangga)
ainey : eleh aku tadi suh pak guard tu je
dan cerita tu berlanjutan sampai aku dah bosan nak layan perangai die yang loyar buruk tu... KOrang nak tau sape mamat ni????

ni la die
nah amik tatap la muka die puas-puas...
dzulfadzly rozainul affandy aka aboy aka sato

dan kami meneruskan perjalanan dan singgah la kat jusco makan laksa penang hehe
pastu pegi window shopping kejap and hantar die g putra sebab naik bas kat situ...

ainisyan ngeeee

my love...nisyan maryshal bin aras...mostly people says that his name like perancis punye name hoho die sabah mari maaa tapi stay kat klang lame gak la

luv this pic....sebab bile tengok skali orang dah tau macam mane besar nye die hahahaha he will mad at me when read this... for sure

i luv this hair tapi sampai skarang die degil tak nak potong rambut macam ni lagi tak tau kenapa susah sangat

ok dah la tu...tak boleh lebih-lebih...

rambut gugur 2

kali ini adalah sambungan untuk entry yang before ni

the possible reasons why haif falling :

  • tension
  • too much work
  • illness
  • poor diet
  • perming
  • over-exposure to the sun
  • amatuer bleaching
how to prevent :
  • Shampoo regularly. Remember, a CLEAN scalp is a HEALTHY SCALP.
  • Brahmi amla oil also promotes hair growth.
  • A high protein diet with plenty of fruits, green vegetables and dairy products is a must.
  • Drink 10-12 glass of water everyday.
  • Use a very mild shampoo and condition your hair at least twice a week. When you do, make sure you rinse out the conditioner thoroughly, otherwise residue build-up will cause your hair to look limp and dull.
  • Know your vitamins! IRON is important for healthy hair and brittle, limp hair indicates an iron deficiency. Spinach has a good iron content, so gulp it down!
  • ZINC helps prevent hair loss and greying. Eat adequate zinc rich foods. Overweight people tend to have zinc deficiency, which is inversely related to the body mass index. Thus if you are overweight and if your hair falls too much, you may want to increase your intake of zinc containing foods. Recipes containing stone ground, wholegrain flour are rich in zinc.
  • A shortfall in VITAMIN B may cause dandruff, falling hair, loss of colour and could encourage grey hair. So B group Vitamins are essential for gloss, colour and thickness.
  • VITAMIN C ensures the health of capillaries supplying blood to hair follicles. Make sure your diet includes plenty of fresh fruits and veggies.
  • VITAMIN E encourages hair growth. Switch from refined flours to wholemeal and wheatgerm, eggs, vegetable oil.
  • COPPER stops hair from falling. Studies show that the copper content in the blood serum of people with falling hair is less than normal. Different types of alopecia (falling hair) are seen to have a deficiency of this important trace element. Include small quantities of nuts, especially cashews and peanuts, seeds, whole milk and beans in your diet as these contain minute but important amounts of copper.
TAPI YANG PALING PENTING GUNA LA SHAMPOO YANG BAHAN DIE FROM ORGANIC LIKE HERBS... STILL BERMASALAH???? PEGI DAFTAR KAT YUN NAM HAIR CARE

rambut gugur

terbaru saye mendapat email macam mane nak kawal rambut gugur???
wah sangat bahaya ni sebab takut nanti belum sempat kawen dah ade pulau sendiri kat atas kepala huhu haru... Jadi, atas dasar prihatin sangat-sangat kat kawan kite ni saye ingin share cara-cara penjagaan rambut yang gugur... Ok class listen carefully..take note ya maybe kluar utk final nanti hehe

  • rajin-rajin kan diri untuk shampoo rambut anda... Terutama lelaki penting ni sebab selain mewangikan rambut, kebersihan pun akan terjade.. Tapi harus diingatkan, jangan erlalu kerap. PAling kerap pun 2 hari sekali.
  • stick pada 1 shampoo sahaja. Tapi kalau shampoo yang pakai skarang ni still tak ade perubahan boleh la tukar. Saye suggest kat sini shampoo pantene hair falling. Memang sangat bagus tapi depend kat rambut korang jugak.
  • jangan ade kelumur!!!! Salah satu sebab rambut gugur ni sebab kelumumur. So avoid it dengan pakai shampoo anti dandruff besiades boleh kawal pengeluaran minyak yang menyebabkan kelumumur.
  • jangan suka cabut anak rambut. Kalau dah terlalu kerap sangat lelame botak la kepala tu.
  • Jika rambut anda selalu gugur serta nipis, cuba amalkan petua ini. Ambil eberapa biji buah keras dan bakar sehingga bewarna kekuningan. Tumbuk buah tadi sehingga hancur dan campurkan dengan minyak kelapa. Pada setiap pagi, sebelum mandi sapukan bahan tadi pada rambut dan biarkan selama 30 minit. Cuci rambut seperti biasa. Amalkan dua kali seminggu. Insya-Allah anda akan nampak perubahannya.
  • Selain itu, guna daun inai. Ambil seberapa banyak daun inai. Tumbuk sehingga halus. Kemudian campurkan sedikit air asam jawa.
    Cuci rambut hingga bersih dan bilas dengan air daun inai tadi sambil memicit-micitkan kepala. Biarkan selama setengah jam. Kemudian bersihkan kepala anda. Amalkan seminggu dua kali. Insya Allah.
  • kalau dah malas sangat boleh guna santan. Basahkan rambut. Ambil santan kelapa dan jirus sedikit demi sedikit di rambut sambil menggosok. Setelah selesai biarkan rambut seketika kemudian basuh dengan air suam. insyaallah rambut akan kelihatan hitam dan lebat serta bersinar.
  • Lagi satu yang penting janag terlalu tension sangat. Sebab kekadang terlalu banyak pk boleh menyebabkan hair falling tau.
Selamat Mencuba!!!!!!!!!!!!

fashionista

kepada kawan-kawan yang budiman tolong rekomen kat saye blog yang sentiasa update kan tentang fashion for teenagers macam "kite-kite" ni, up to date dan yang penting boleh mix n match...and and lagi satu tak nak la yang over sangat... i mean yang boleh pakai kat Malaysia ni...
ok??? really- really need it

Monday, June 29, 2009

tips penjagaan rambut

setiap orang perlu tahu macam mane nak jage rambut supaya lebih teratur, cantik dan yang paling penting sihat. Tak kira la rambuttu panjang atau pendek atau lurus atau kerinting yang penting kena cara nak jage tu. Disebabkan saya ni orang yang sangat prihatin chewah jadi dengan bangganya saye ingin berkongsi tips dengan u all sebab saye pun berambut panjang. Ok before i start my syarahan plez silent your hanphone, take out notes and listen carefully hehe

  1. use fingers. bila bangun je dari tidor perkara yang paling penting kena buat ialah bace doa sebab Tuhan bagi nyawa lagi lepas tu mase otw nak pegi toilet ke nak kemas kati le sikatla rambut tu guna jari supaya terurus dan dapat la leraikan segala kekusutan yang ada. Besides cara ni boleh melancarkan peredaran darah kat kepala tu.
  2. proper brushing. Yang ini penting sebab ade setengah orang sikat rambut camtu je. Cara-cara nye ialah dengan menundukkan kepala anda ke bawah dan bring hair from the nape of the neck over the head and down to the ends. lepas tu stand straight again with hair falling normally and brush. Do it for twice. ( AMARAN : TOLONG SIKAT RAMBUT SEMASA DRY BUKAN WET!!!! KALAU TIDAK RAMBUT ANDA AKAN SENANG DAMAGE AND GUGUR)
  3. Combing. Separate hair into small sections. With a wide-tooth comb, such as our Long Hair Comb, carefully work from the ends in a downward direction only. Use only a wooden or tortoise shell comb – never rubber. Do not pull or yank hair.
  4. Curling. Guna curling roll yang saiz sederhana. Kalau boleh avoid dari guna yang eletrik roles, hot combs dengan curling iron. Kalau nak guna jugak pegi salon dan mintak khidmat pada yang pakar.
  5. Shampoo. Semasa rambut basah better use conditioner dulu baru shampoo. Ramai yang salah anggap untuk guna shampoo dulu baru conditioner. This acts as a buffer and helps protect the hair strand. Then begin shampoo by removing dirt through gentle sudsing. We recommend using our Body Essence Shampoo, which is specially formulated with natural botanicals and designed to clean the hair without stripping away its natural oils. Massage your head to increase the blood supply to the scalp and roots. Kemudian kalau rase ade duit lebih boleh beli Detoxifying Shampoo untuk remove unwanted residues from styling products and the environment.
  6. Environment. Before going out to the beach or pool, comb conditioner such as our Seaweed Pac, through the hair. This helps to protect hair from the sun, chlorine, salt water, and from the sun's heat, and serves as a deep conditioning treatment. Ataupun pakai topi semasa keluar untuk elakkan dari over-exposure sun or pollution or rain maybe
  7. Conditioning. Always apply conditioner from the ears down – never condition the scalp. Do not over-condition. (jgn me'apply' conditioner pd keseluruhan rambut dan elakkan terkena pd kulit kepala..nanti memudahkan kewujudan kelemumur, ini juga akan membuatkan rambut anda berminyak...) Tapikan conditioning too often can cause the cuticle layer of hair to lift making hair brittle and leading to breakage. Rather than conditioning every day, try our All Purpose Aloe Detangler, for snarl free combing.
  8. styling. Memang la orang cakap buat la styling nanti boleh menggambarkan personaliti diri atau make over hair barula up to date tapi too often conventional styling tak elok sebab mostly guna products yang contain alcohol or other harsh chemicals. In the case of these mass-marketed products the look achieved is only surface deep and they tend to damage the hair. The Long Hair Care Group has developed a highly specialized line of styling products which not only makes your hair look great, they impart essential botanicals and vitamins to each strand, conditioning your hair as they hold it in place and body and give it incredible shine.
  9. Sleeping. Bila nak tido kalau boleh use sarung bantal yang jenis satin. Kalau cotton boleh buatrambut putus. Dan lagi satu taburkan bedak kat bantal before sleep untuk mengharumkan rambut anda dan melembutkan lagi. Tapi jangan letak bila dah bangun alamtnye jadi nenek la nanti.

ok ade 9 tips yang u all boleh ikut. Tapi kalu rase korang-korang ni ade info yang lagi best tentang penjagaan rambut boleh la share ok????

jerawat

tiap kali je jerawat tumbuh kat muka ni mesti teringat kat afik aku yang laki tu....konon nak jage muka...aduh...bencinye laki cam ni...bukannye maksud diorang tak boleh nak jage muka langsung tapi care die tu buat aku rase meluat smpai sanggup tak nak makan kacang sebab takut jerawat tumbuh...banyak la..ingat kalau makan kacang tu on the spot jerawat akan tumbuh??? mane ade beb melainkan orang yang allergic. contoh terdekat rum8 aku dulu.

jadi kepada pembaca-pembaca setia blog saye ni (cheh bajet macam ramai sangat la tuh huhu) nak tau pasal jerawat ni dengan lebih terperinci saye ainey maryshal dengan banggennye mempersembahkan....jeng jeng jeng

Akne merupakan masalah kulit yang biasanya mengganggu remaja. Kamu mungkin mengenali jenis akne seperti jerawat, bintik hitam atau bintik putih. Ia selalunya dijumpai pada wajah, dada, belakang dan lengan. Akne mungkin membuatkan kamu rasa malu dan mula rendah diri. Biasalah tu! Tapi jangan risau sebab ada cara untuk kamu mengawal akne. Akne merupakan perkara biasa ketika membesar dan ia tak akan kekal selamanya.

mostly people akan fikir akne disebabkan oleh :

  • Makanan manis buat saya berakne. Coklat dan gula-gula tidak menyebabkan akne. Akne disebabkan oleh pori yang bermasalah. Pori ini sebenarnya membuang kulit mati di dalamnya. Kulit-kulit mati ini kemudiannya menyumbat pori. Apabila ia berlaku, bakteria tertentu dalam kulit menyebabkan pori menjadi merah dan pedih dengan memecahkan kotoran dan minyak di dalam pori. Inilah sebabnya kamu mendapat jerawat.
  • Hanya mereka yang muda mendapat akne. Sebenarnya, orang dewasa pun ada akne juga! Tapi cuma orang muda yang lebih mendapat akne kerana perubahan hormon dalam badan mereka. Apabila seorang gadis sedang membesar mereka juga mempunyai sejumlah kecil hormon lelaki yang dibebaskan dalam tubuh mereka. Hormon lelaki ini membuatkan pori mula membebaskan minyak atau sebum. Pada masa yang sama, kamu juga mula ditumbuhi bulu pubik dan bulu di ketiak. Untuk orang dewasa, akne mungkin disebabkan oleh hormon. Selain dari hormon, penggunaan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan akne pada orang dewasa.
  • Kotoran, minyak dan peluh menyebabkan akne. Tak semestinya begitu. Bahang, peluh dan kotoran akan membuatkan kulit kering dan seterusnya menyebabkan jangkitan. Sekiranya kamu mempunyai akne yang agak sederhana, kotoran dan bahang akan membuatkan ia lebih teruk.
  • Saya boleh mendapat akne dengan memegang wajah rakan saya. Bukan begitu. Kamu tak akan dapat akne, jerawat atau bintik hitam sekiranya kamu menyentuh wajah rakan kamu, melainkan kulit rakan kamu mempunyai jangkitan yang disebabkan bakteria.
tetapi akne disebabkan oleh :

  • pori-pori yang bermasalah
  • perubahan hormon
  • genetik
  • bakteria pada kulit
jenis-jenis akne

Merah yang Marah
Akne seperti ini berwarna kemerah-merahan, sakit dan bengkak. Ia termasuklah jerawat dan bintil.

Jerawat boleh merujuk kepada benjolan merah kecil yang berhujung kuning atau “bermata”. Ia biasanya dijangkiti kuman. Ia boleh disembuhkan dengan ubat yang dibeli di farmasi atau sekiranya terlalu teruk, doktor akan memberi kamu antibiotik.

Bintil apabila teruk akan berubah menjadi akne. Ia membesar, membengkak dan menyakitkan. Lebih teruk, ia membesar dengan cepat. Jangan picit kerana ia akan menyebabkan parut yang dalam. Berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan rawatan.

Silent Heads
Akne jenis ini biasanya leper dan hanya menunjukkan pori besar terbuka. Ia tidaklah sakit tetapi agak menjengkelkan kamu.

Bintik Hitam merupakan sejenis akne di mana plug hitam kotor menyumbat pori terbuka. Plag hitam itu bukannya kotoran tetapi minyak yang menjadi hitam kerana terdedah pada udara.

Bintik Putih terjadi apabila pori tertutup. Kamu hanya boleh melihat benjolan putih kecil pada kulit. Benjolan ini boleh mencair dan mengeluarkan cecair berwarna putih.

untuk penjagaan

  • basuh tangan sekerap yang mungkn sebab kemungkinan kat tangan tu ade banyak bakteria yang mungkn boleh melekat kat muka..better pakai pencuci yang ade anti bakteria
  • jangan selalu sentuh atau menggaru kulit muka..lagi senang la kerka bakteria tu
  • cuci muka dengan pencuci muka yang dijamin kualitinya..lagi satu kalau akne tengah aktif kurangkan cuci guna scrub ye
  • jangan guna pencuci yang kasar atau wangi tetapi yang ade hipoallergenik dan noncomodogenic. tolong check kat ingredients ye before beli.
  • cuci muka sebelum tidor dan yang paling penting jangan tido semasa muka tengah sarat dengan make up.
  • lembapkan kulit dengan moisteriser selepas mencuci untuk buatkan kulit dari kering dan elak dari sebarang cela.
jadi kawan-kawan kalu anda rase muka tu dah sarat sangat dengan jerawat or asyik ade jerawat je try la tips-tips kat atas ni...rugi kalau xtry

Sunday, June 28, 2009

mau beli jeans???

saye mau beli jeans sebab dah bosan nak pakai jeans yang ade skarang ni....peningnye nak beli jeans camne ye???? tadi bukak magazine in-trend die bagi sume list ni.....

  • low-rise jeans - sangat sesuai untuk yang kurus sebab berpotongan rendah. Sangat tak sesuai untuk yang berisi nanti perut tu nampak macam muffin pulak. So, pilihla jeans yang letak kat betul-betul paras pinggang.
  • ultra low-rise jeans - berpotongan rendah sesuai untuk yang langsing saje ye...Tolong pastikan pinggang jeans tidak berada lebih baah dari tulang pinggul..Sape yang badan die bukan macam model tolong jangan pakai jeans ni sebab boleh nampak sebahagian punggung kamu yang xlawa tu
  • boot-cut jeans - sesuai utk yang berisi sebab potongan kembang kat betis boleh mengalihkan tumpuan kat bahagian pinggul, pinggang dan peha. Besides, can make u nampak tinggi sket.
  • stonewash jeans - warna pudar kat peha n pinggul boleh buatkan sexy dan kesan koyak sikit kat peha nampak ranggi. style ni tengah hot skang ni.
  • dark jeans - sesuai untuk umum. Sebab warna gelap can make u kecik sket and warna terang sebaliknye. Boleh pakai bila-bila masa
  • Straight jeans - sesuai untuk umu sebab boleh kecilakn pinggul dan boleh balancekan potongan kaki. Nak lagi sexy pakai la ngan peep toe xpun flat pun boleh.
  • distressed jeans - sangat sesuai pakai untuk santai. tryla sebab kedutan yang ade boleh nampak sexy and style.
  • cropped jeans - pendek dan sexy. tapi kalau u all tu rendah macam saye better jangan pakai nanti lagi nampak pendek... ingat matlamat kite untuk menjadi lebih tinggi hehe
  • skinny jeans - pastinye sesuai untuk kamu yang tinggi dan berkaki panjang. dan juga sesuai untuk kamu yang kecil molek macam saye ngeeeeee besides senang nak pakai dengan sume jenis baju.
confius2...nak pilih jeans yang macam mane ni??? plllliiiissshhh help me to make better choice...

Saturday, June 27, 2009

makan oh makan

hai sume!!!! berjumpa lagi kita pada malam ni dalam rancangan bukan warung kita bukan jjcm bukan sarapan di mana tu suma bukan tapi makan oh makan hehe

rancangan ni bukan pasal nak makan kat mane tapi mengetahui 10 makanan popular kat area Kuala Lumpur....check it out

  1. nasi lemak - nasi lemak ni memang kena try..the rice is cook with coconut cream and put some pandan leave to make it berbau harum and also piece of halia..it is actually traditional breakfast dish and today can be added as a lunch and dinner menu...Makanan ni boleh jumpa kat mane-mane saje jangan risau...Selalunye nasi lemak ni makan dengan spicy sambal, beberapa hiris timun, separuh telur rebus dan ikan bilis cukup..Aroma yang buatkan lagi sedap bila di bungkus dengan daun pisang dan sometimes people may need ayam goreng, sambal sotong or udang to complete that meal.
  2. banana leaf rice - makanan ni sangat sinonim dengan kaum India...nasi ni boleh makan dengan pelbagai jenis lauk tapi selalunye diorang akan rekomen makan dengan kari la dan jangan lupa papedem ye...
  3. nasi ayam - ni la makanan tradisi orang Cina. Sangat popular dish, is made up of fragrant rice cooked in chicken stock and served with either roasted or steamed chicken drizzled with a little soy sauce based gravy, sliced cucumber, a bowl of soup and a special chilli sauce.
  4. roti canai dan secawan teh tarik - sangat la rugi kalau tak dapat spend an hour dekat kedai mamak tuk makan sekeping roti canai dan secawan teh tarik. it os local Indian bread yang sangat crispy dicicah pulak dengan kuah dal or kari...kena plak dengan teh tarik (kurang manis ok???) lagila....terdiam sebab nak menikmati makanan tu.
  5. satay - bite sieze piece of meat yang dicocok dengan lidi kemudian di bakar sampai masak kekuningan.. lagi sedap kalau dicicah pulak dengan kuah kacang dan timun dan ketupat...Sangat sedap.
  6. Char Kuew Tiaw - Flat rice noodles stir fried over a very hot stove with minced garlic, chilli paste, fresh prawns, bean sprouts, cockles and eggs. It is then seasoned with dark soy sauce and salt. Char Kway Teow can be eaten anytime of the day. Simply delicious!
  7. kopitiam - biasanye kalau datang kopitiam people akan order any types of kopi and roti bakar...it is quite delicious
  8. seafood - seafood ni sanagt sedap xkira la masak ape pun. Ade banyak kedai yang jual seafood skarang ni...
  9. Hawker food - actually, Cina yang byk jual camni especially kat area Petaling Street sangat banyak...kedai ni sgt cheap, delicious, and varied. Suasana sangat best sebab duduk kat tepi-tepi jalan je memang best...
  10. local fruit - There are wide varieties of tasty and nutritious tropical fruits found in Malaysia - both locally grown and imported. They are sold in supermarkets, stalls and open-air night markets. Some can be found year round, like papaya and watermelon while others, like durian, rambutan and ciku, are seasonal. There are many ways to eat the fruit. Some are best eaten fresh, while others, like banana and jackfruits can be made into tasty fritters. The juicy ones like watermelon, starfruits are both eaten as dessert as well as pressed for juices. Some of the fruits are also made into jam, preserves and pickle.
macam mane??? dah terliur??? pegi r kenen-kenen kat abah ke mak ke kengkawan ke ajak makan kat luar sekarang jugak hehehe tapi kalau rase nak tukar selera boleh masak sendiri dekat rumah lagi best....tak tau camne nak masak??? ha senang je tanye la kat mak ke makcik-makcik yang teror bab-bab masak ni....selamat mencuba

naseb anak-anak Michael Jackson

The death of Michael Jackson at the age of 50 has raised many questions about his health, finances, and legacy. But at the top of many people's list of questions is the fate of his three children: How are they coping, and who will get custody of them?

Debbie Rowe, a nurse who Jackson married in 1996 and divorced in 1999, is the mother of Prince Michael, 12, and Paris, 11; Prince Michael II (also known as Blanket), 7, was reportedly born to a surrogate mother, whose name has never been released.

A former Jackson attorney and family friend, Brian Oxman, told Radaronline Thursday that Katherine Jackson, Michael's mother, is the likeliest candidate to initially look after the children:

"Probably Mrs. Jackson will take care of them, she loves them dearly," Oxman said.... [The children] are currently still in L.A. and with a nanny."

Oxman later told "The Early Show":

"I suspect that the death of Michael Jackson is only the beginning of the legal battles over not only his property, but also his children."

Debbie Rowe could also make a play for Prince Michael and Paris. It is unknown if Jackson designated a guardian for the children in a will, but Rowe could claim that her care is in the best interest of her children, and head to court. E! reports:

If Rowe decides to make a bid for at least the two children she carried, she has quite a case, too....

Although many reports indicate Rowe legally waived her parental rights over the two kids after her divorce from Jackson, that decision actually was reversed by a judge. Eventually Jackson and Rowe reached a specific agreement of their own: Rowe retained parental rights and got a fat check while Jackson retained custody.

The children, who have lived at Neverland Ranch and in Ireland and Bahrain, were most often seen in public with their faces covered by veils or masks. In 2002, Jackson was highly criticized when he dangled Blanket, then an infant, over the balcony of a Berlin hotel to show him to screaming fans below.

The three children, like Michael and his siblings, will be growing up amid a blizzard of media attention. While the Jackson family is often in the spotlight for their tumultuous relationships, this may provide an opportunity for the family to heal past wounds.

Mark Lester, godfather to Jackson's children, told the "Today" show:

"The Jackson family is a very large family, and, you know, in times of need families get together and put aside all the differences."


**sumber by yahoo.com


Friday, June 26, 2009

celebrities with her pets....

xde keje??? so jom kite sesame mengetahui pets selebriti-selebriti barat....zzzzzzzaaaas


adam sandlers dengan Meatball
hillary duff and Chiquita
jessica alba and pug sid of sid nancy
jessica simpson and daisy

pink and her pup
drew barrymore and flossie
nicole richie poses with hershih tzu honeychild
paris hilton dumbs tinkerbell for bambi

ok itu sahaja setakat ni....nak lagi???? later on ok....